piątek, 20 września 2013

Karkówka Bolońska

Witajcie już jakiś czas temu znalazłem rewelacyjny przepis na karkówkę, ale taką inną niż te z grilla. Sami sprawdźcie. Mojej żonie bardzo smakuje i mówi że to moje popisowe danie. No A Kamilowi to nie ma co mówić, wcina aż mu się uszy trzęsą.


  Składniki na dwie osoby 

- Dwa 1,5 cm kotlety z karkówki
- 10 dkg boczku surowego wędzonego
- 2 pory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- mała puszka koncentratu
- Vegeta Natur
- sól
- pieprz
- bazylia

  Przygotowanie: 

  Boczek pokroić w kostkę - zesmażyć, karkówkę pokroić w paski i dodać do boczku, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia, zmniejszyć ogień i dodać pory pokrojone w plasterki, następnie zmiażdżony czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę Vegety.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. (W razie wygotowania - dodać wody). Pod koniec dodać czubatą łyżeczkę posiekanej lub jak nie masz suszonej bazyli.
Zagotować, doprawić solą i pieprzem.

My jedliśmy z ziemniakami, ale Wy zjecie jak chcecie :))





0 komentarze:

Prześlij komentarz