czwartek, 16 października 2014

Prosty sos z mięsem - do wszystkiego.

Pewnie pomyślicie, że praktycznie każdy sos jest łatwy, ale ten jest do tego jeszcze świetny w smaku i można go także wykorzystać tak jak komu wygodnie,

- Do placków,
- Do ziemniaków,
- Do kaszy......

No to zaczynamy

Składniki

- 1 kg wieprzowiny (ja kupowałem łopatkę),
- papryka mielona ostra i słodka,
- jałowiec,
- kolendra (kulki), 
- liść laurowy,
- śmietana kwaśna,
- sól, pieprz

Przygotowanie

   Mięso pokroić w kawałki (może być kostka), doprawić papryką, solą, pieprzem, jałowcem, kolendrą (można też kilka utrzeć w moździeżu) i liściem laurowym. 
   Smażymy na patelni do silnego zarumienienia, podlewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa.
Kiedy już wszystko ładnie się nam udusiło - ja wyciągam jałowca i liść laurowy. 


Sos zagęszczamy mąką i śmietaną, podajemy z tym co lubimy...........

Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz