niedziela, 5 października 2014

Pasta z wątroby

       
        Nadszedł już czas na jakieś smarowidlo, coś na sobotnie, niedzielne śniadanie. Tak więc powstała pasta z wątroby.............




Skladniki

- 25 dkg wątroby,
- tłuszcz,
- 5 dkg masła lub margaryny,
- 5 dkg cebuli,
- 5 dkg sera tylżyckiego,
- sol, pieprz.

Wiadomo, że jak ktoś zasmakuje i chce tego na dłużej to trzeba zwiększyć składniki, Nam ledwo starczyło na weekendowe śniadania :)))))


Przytgotowanie

           Wątrobę opłukać, obrać z błony i żył, pokroić na kawałki, włożyć na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć, dusimy 5 minut. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 
   Ostudzoną wątrobę mielimy razem z cebulą. Zmieloną masę łączymy z masłem i dodajemy ser utarty na drobnej tarce. Dodajemy sól i pieprz. Nastepnie wszystko mieszamy i ucieramy na pulchną masę. Gdyby pasta wyszła za gęsta można rozrzedzić ją wywaren lub śmietaną. Zajadamy ją z kanapkami i 

SMACZNEGO :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz