niedziela, 24 sierpnia 2014

Krem z zielonego groszku


Sierpień jest miesiącem gdzie więcej siedzę z Kamilem w domu więc i w kuchni spędzam także więcej czasu, tak więc....

   czas na fajną zupkę..........


Składniki

- 1 opakowanie (450 - 500g) mrożonego zielonego groszku,
- 1 mała marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek (ok 5cm) białej części pora,
- 2 ziemniaki,
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 razowa bułka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.


Przygotowanie

      Bulion podgrzewamy, a gdy się zagotuje wrzucamy do niego marchewkę, pietruszkę, seler i por. Po upływie ok 10 min. dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze przez ok 15 min, po czym dodajemy groszek i gotujemy do momentu, aż zmięknie. 
        Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krem z zielonego groszku podajemy z grzankami razowymi (bułkę pokroić na małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni (ryzyko spalenia) lub wkładamy do piekarnika, do momentu, aż będzie chrupka byłka. Ja dodałem jeszcze odrobinę kkaśnej śmietany. 

Smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz