Och jak dawni nie robiłem tego ciasta, tak bardzo się chciało słodyczy wiec raz, dwa i ciasto stoi.
A że dzisiaj byli moi rodzice to wszyscy chętnie pojedli.
A że dzisiaj byli moi rodzice to wszyscy chętnie pojedli.
Na pewno nie jeden z Was to jadł, pewnie też robił. Ja tym razem zrobiłem troszkę inna wersję, jak i wersję dla Kamila,
( Jest TU ).
( Jest TU ).
Składniki
- Paczka sucharków
- Nutella 370 g
- Pół litra kremówki
- 2 razy Śmietan Fix
- 2-3 Łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 galaretki
- ewentualnie owoce do galaretki
Przygotowanie
Sucharki należy zmielić i wymieszać z całym słoikiem Nutelli. Wymieszaną masę - jeśli w trakcie nie zjadłeś - należy wyłożyć np. w tortownicy.
Następnie przygotowujemy drugą warstwę. Śmietanę lekko ubijamy, potem wrzucamy śmietan Fix i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukry i lekko mieszamy. Wrzucamy całą śmietanę na warstwę Nutello - sucharkową.
No i czas na galaretkę, którą już na pewno umiecie wykonać i taką lekko tężejącą galaretkę powolutku nakładamy na śmietanę.
Ja w tej wersji nie dodałem żadnego serka do warstwy śmietanowej ani nie dałem owoców do galaretki ponieważ chciałem aby wyszło maxymalnie słodkie.
Ciasto postało w lodówce do dnia kolejnego i było rewelacyjne, szkoda ale już wszystko zjedzone. Pozostały tylko zdjęcia.
A ja nigdy nie jadłam takiego ciacha, ale bardzo mi się podoba i chętnie bym spróbowała. Pysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńJa już tylko żyję wspomnieniami :))))
UsuńJak by nie to moje wieczne odchudzanie już bym pichciła ale wierze na słowo i zdjęciowo ze było pyszne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJA dzięki takim samkołykom nie mogę nic zrzucić,
UsuńAle to takie dobre :))))))
Też pierwszy raz o takim cudzie słyszę. Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWYgląda jak wygląda, ale ten smak. Moja mama kiedyś zaczeła to robić... lecz nie skończyła bo z tatą zjedli wymieszane sucharki z Nutellą, ale mieli frajdę :)))
UsuńA jakie te sucharki? Bo może bym w weekend nam zafundowała takie cudo. Wyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńNo takie np delikatesowe sucharki lub bez cukru. Nie będe tu reklamował.
UsuńDzięki. Jak zrobię to się pochwalę. Już mam ślinotok :)
UsuńCiasto robiłam juź trzy razy. Ostatnio między spód a śmietanę dodałam pokrojonego banana i wyszło super.
UsuńOj też bym zjadł :)))))))))
Usuńuwielbiam to ciasto, ja na warstwę śmietanową dodaję migdały w plasterkach, a galaretkę zawsze robię wiśniową z wiśniami z Lidla. Najlepsze ciasto na świecie!
OdpowiedzUsuń