Tak więc sprawdziłem co jest w lodówce i - kurcze nie wiele. Ale spoko cos na zupę będzie. Więc szybko za telefon, aplikacja Kuchnia Polska i coś znalazłem.
To właściwie moja pierwsza zupa i do tego krem. Oto ona. Mówie Wam była przepyszna i szybka.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 l rozołu z kostki lub bulionu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- odrobina przyprawy VEgeta lub Jarzynka czy coś w tym stylu, no ale niekoniecznie.
Przygotowanie
1/2 L wody zagotować, dodać kostkę rosołową i mieszać aż do rozpuszczenia. Ziemniaki obrać, umyć i pokrojone w kostkę wrzucić do bulionu. Gotować 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Po ugotowaniu zmiksować. Dodać śmietanę, pieprz, przyprawę i dokladnie wymieszać. Posiewkany szczypiorek będzie do posypania na zupę i do dopieszczenia smaku.
Smacznego
Ma bardzo ładny kolor, spróbuję przepisu!
OdpowiedzUsuń