środa, 27 sierpnia 2014

Kurczak z duszonymi warzywami


    No to czas dzisiaj na kurczaka z warzywami, czyli właściwie dość szybkie danie. Wiadomo trzeba wszystko pokroić i przygotować, ale i tak dość szybko se zrobiło.

My z Kamilem właśnie odpoczywamy po tym obiedzie, więc się z Wami też podzielę.


Składniki

- pierś z kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- cukinia ( jedna lub dwie mniejsze ),
- 4 pomidory,
- 1 cebula, (ja dziś dałem dwie, w tym jedną czerwoną - a bo tak miałem w lodówce),
- torebka ryżu 100 gram,
- czosnek mielony lub granulowany - wiadomo zwykły też można ale trochę zmienia smak,
- czerwona papryka mielona ( nie koniecznie ostra ),
- domowa Vegeta,
- majeranek,
- bazylia,
- olej........

No i zaczynamy.....

Przygotowanie



  Wszystkie składniki pokroić w kostkę ( piersi z kurczaka, paprykę, cukinię, pomidory ( sparzyć i zdjąć skórkę, cebulę - na drobno ) Na dużej i wysokiej patelni rogrzać olej i wrzucemy kurczaka. Doprawiamy do Vegetą, papryką mieloną, czosnkiem, kiedy nam sie kurczak zarumieni dodajemy cebulę i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie dodajemy cukinię i potem pomidory na końcu. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylii. Dusimy. Jednocześnie gotujemy ryż w ciągu ok 15 minut. 
     Po zagotowaniu ryżu i miękkości warzyw, dodajemy ryż do warzyw i mieszamy składniki, Smakujemy i ewentualnie doprawiamy......... Podajemy gorące.


Smacznego. :))))))




niedziela, 24 sierpnia 2014

Krem z zielonego groszku


Sierpień jest miesiącem gdzie więcej siedzę z Kamilem w domu więc i w kuchni spędzam także więcej czasu, tak więc....

   czas na fajną zupkę..........


Składniki

- 1 opakowanie (450 - 500g) mrożonego zielonego groszku,
- 1 mała marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek (ok 5cm) białej części pora,
- 2 ziemniaki,
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 razowa bułka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.


Przygotowanie

      Bulion podgrzewamy, a gdy się zagotuje wrzucamy do niego marchewkę, pietruszkę, seler i por. Po upływie ok 10 min. dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze przez ok 15 min, po czym dodajemy groszek i gotujemy do momentu, aż zmięknie. 
        Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krem z zielonego groszku podajemy z grzankami razowymi (bułkę pokroić na małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni (ryzyko spalenia) lub wkładamy do piekarnika, do momentu, aż będzie chrupka byłka. Ja dodałem jeszcze odrobinę kkaśnej śmietany. 

Smacznego :)