poniedziałek, 21 października 2013

Zupa krem z ziemniaków

    Ale mnie wczoraj nosiło, ciągle chciało mi się jeść. No i stało sie tak jak ktoś kiedyś powiedział, że najsmaczniejsze dania i przepisy powstają z głodu i biedy.
    Tak więc sprawdziłem co jest w lodówce i - kurcze nie wiele. Ale spoko cos na zupę będzie. Więc szybko za telefon, aplikacja Kuchnia Polska i coś znalazłem.

To właściwie moja pierwsza zupa i do tego krem. Oto ona. Mówie Wam była przepyszna i szybka.

Składniki

- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 l rozołu z kostki lub bulionu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- odrobina przyprawy VEgeta lub Jarzynka czy coś w tym stylu, no ale niekoniecznie.


Przygotowanie

1/2 L wody zagotować, dodać kostkę rosołową i mieszać aż do rozpuszczenia. Ziemniaki obrać, umyć i pokrojone w kostkę wrzucić do bulionu. Gotować 20 minut aż ziemniaki zmiękną. Po ugotowaniu zmiksować. Dodać śmietanę, pieprz, przyprawę i dokladnie wymieszać. Posiewkany szczypiorek będzie do posypania na zupę i do dopieszczenia smaku.


Smacznego



niedziela, 13 października 2013

Ciasto Filadelfia

   Och jak dawni nie robiłem tego ciasta, tak bardzo się chciało słodyczy wiec raz, dwa i ciasto stoi.
A że dzisiaj byli moi rodzice to wszyscy chętnie pojedli.
   Na pewno nie jeden z Was to jadł, pewnie też robił. Ja tym razem zrobiłem troszkę inna wersję, jak i wersję dla Kamila,
( Jest TU ).


Składniki

- Paczka sucharków
- Nutella 370 g
- Pół litra kremówki
- 2 razy Śmietan Fix
- 2-3 Łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 galaretki
- ewentualnie owoce do galaretki


Przygotowanie

  Sucharki należy zmielić i wymieszać z całym słoikiem Nutelli. Wymieszaną masę - jeśli w trakcie nie zjadłeś - należy wyłożyć np. w tortownicy.
    Następnie przygotowujemy drugą warstwę. Śmietanę lekko ubijamy, potem wrzucamy śmietan Fix i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukry i lekko mieszamy. Wrzucamy całą śmietanę na warstwę Nutello - sucharkową.
     No i czas na galaretkę, którą już na pewno umiecie wykonać i taką lekko tężejącą galaretkę powolutku nakładamy na śmietanę.

Ja w tej wersji nie dodałem żadnego serka do warstwy śmietanowej ani nie dałem owoców do galaretki ponieważ chciałem aby wyszło maxymalnie słodkie.
     Ciasto postało w lodówce do dnia kolejnego i było rewelacyjne, szkoda ale już wszystko zjedzone. Pozostały tylko zdjęcia. 





Ciasto Filadelfia na zdrowo

Wersja słodkiego ciasta dla tych którzy chcą zjeść to jeszcze inaczej, jak również chcą aby ich młodzież też tak jadła:

Składniki

- sucharki bez cukru
- kremówka
- sok jabłkowy z żelatyną (jako galaretka)

Przygotowanie

Wykonanie bardzo podobne jak w wersji normalnej.
   W zależności ile tego chcemy wykonać, wiadomo dla młodych trochę mniej, więc: mieszamy krem czekoladowy ze zmielonymi sucharkami - wykładamy w foremkach, ubijamy kremówkę z fixem (bez cukrów). Wykładamy na kremo - sucharki. 
Pozostała nam galaretka - rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wody, po czasie podgrzewamy lecz nie gotujemy, aż się żelatyna rozpuści i wtedy dodajemy soku jabłkowego i całość zostawiamy do stężenia. Na koniec przyozdobiamy wierzch babeczki pokrojoną w kostkę galaretką. 

  

czwartek, 3 października 2013

Zdrowy krem czekoladowy


  


Przepis na krem czekoladowy, który można jeść bez wyrzutów sumienia, bo to samo zdrowie. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa czy naleśników oraz do wyjadania łyżeczką ze słoiczka :) U nas rewelacyjnie się sprawdza jako pomoc do logopedycnych ćwiczeń języka (oblizywanie). Kamilek bardzo lubi te ćwiczenia.

Składniki



Składniki:
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżki miodu (wedle uznania)
2-3 łyżeczki gorzkiego kakao



Przygotowanie


Awokado przecinamy na połowę, łyżeczką wyjmujemy miąższ i całość miażdzymy widelcem. Dodajemy miód i kakao i mieszamy. Dla uzyskania jednolitej konsystencji najlepiej wszystko zmiksować krótko blenderem. Krem gotowy do użycia. Można pzechowywać kilka dni w lodowce.



wtorek, 1 października 2013

Smażona Miruna

   Ryba na patelni? no raczej w piątki się to robi, no ale że my dziś nie mieliśmy żadnych rehabilitacji i innych terapii z Kamilem, a w lodówce były dwa ładne kawałki lodowatej miruny tak więc na obiad była smażona rybka, Wyszła rewelacyjnie. Ja byłem zadowolony a żonie jak zawsze bardzo smakowało..

Składniki

- dwa kawałki ryby,filety (moja to miruna - bez glazury)
- sól
- pieprz
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka (może być też jedno)
- olej
- masło roślinne
- ziemniaki
- mleko

Przygotowanie :

Aby ryba się odmroziła, wyłożyłem ją na tacy, pokroiłem w kawałki i posoliłem oraz popieprzyłem z każdej strony. Ryba sobie leży, ja obieram ziemniaki i się gotują do obiadu.....

Ziemniaki prawie gotowe, więc zabieram się za smażenie ryby.
Każdy kawałek maczam w jajku wymieszanyn z solą i pieprzem. Potem obtaczam w mące i znowu do jajka, na końcu obtaczam jeszcze w bułce tartej. Gotowe ryby wrzucam na rozgrzaną patelnie gdzie wlałem troszkę oleju do rozgrzania i potem wrzuciłem masła roślinnego aby ryba miała w czym pływać.

Smażymy ryby aż do pięknego zarumienienia obu stron. Rybka ma być miękka i krucha.

Gotową rybkę podaję z puree ziemniaczanym ( ugotowane ziemniaki lekko podlane mlekiem i z odrobiną masła roślinnego - udukać ).

Jedyne obce "ciało" to surówka z kapusty - kupna - meksykańska bo taka była.